A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Funkcionális, elengedhetetlen" sütik az oldal működéséhez szükségesek. A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét. A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.
Választása eltárolásához is sütit használunk, hogy böngészőjében legközelebb is a választásának megfelelően jelenhessen meg az oldalunk.

Az alábbi süti beállításokat alkalmazhatja:

Funkcionális sütik
Ezek a sütik az oldal működéséhez szükségesek, melyekben az oldal személyreszabott beállításait tároljuk az Ön részére.

Statisztikai sütik
Látogatáselemzéssel kapcsolatos sütik, melyen keresztül visszajelzést kaphatunk látogatóinkról, a meglátogatott oldalakról, oldalunk teljesítményéről. Ezen tapasztalatok alapján fejleszthetjük weboldalunkat, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Közösségi média és marketing sütik
Közösségi hálózatokhoz tartozó sütik teszik lehetővé, hogy a felhasználók megoszthassák az általuk kedvelt tartalmakat az ismerőseikkel. A marketing sütik segítségével pedig személyre szabott hirdetéseket tudunk megjeleníteni az ön számára, böngészési szokásainak elemzésével.

RECEPTEK

HNV bojli elmélete és MI mit gondolunk róla !

HNV bojli elmélete és MI mit gondolunk róla !

A    H.N.V.  magas tápértékű csali.   Ennek az egész teóriának az  úttörője Fred Wilton volt, aki a bojlizás kezdetén, már tudatosan foglalkozott a bojlik  összetételével. Hajdanán a kutya-  és macskaeledelekből készítettek  pasztákat és azzal csaliztak. Olcsó és elérhető volt mindenki számára és akkor még a minőség a „cél állat” érdekeit szolgálták …

Frednek  volt egy teóriája, amit úgy gondolok minden , bojliját magának készítő horgásznak meg kellene fogadni. Az elmélet az volt, hogy minden állat a természetes ösztöneire hagyatkozik és a táplálkozási ösztönei úgy alakultak ki, hogy először túlélni kell,  majd azután jön minden más, legutolsóként a boldogulás és a jólét. 

Ezt nekünk, horgászoknak úgy lehetne levetíteni, hogy ha készítesz, vagy használsz egy jó minőségű bojlit, és az a hal számára megfelelő beltartalmi értékekkel rendelkezik, tehát a ponty számára tápláló, értékes tápanyagforrás,  akkor a hal azt szívesen fogja fogyasztani és hatalmas sikereket tudsz elérni vele. 

Ehhez az kell, hogy megfelelő mennyiségben és tudatosan is alkalmazd csalijaidat, és legtöbbször az alapanyagok kiválasztásánál el dől a siker.  

Wilton elkezdett használni olyan anyagokat, melyek magas fehérje tartalmúak és magas minőségűek, tejfehérjékkel kísérletezett ( kazein, kazeinátok ), majd  hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat.  Ebből készítettek először pasztát és gondoljatok bele a 60-as, 70-es évekről beszélünk. Hol voltunk mi még akkor a bojlizáshoz. Maximum paprikás gyurmát készítettünk.


Fred és barátai elkezdték használni ezt a  jó minőségű pasztát és nagyon jól működött, meglepő számú és nagytestű halat sikerült nekik fogni.  Gondolhatjátok mekkora lökést adhatott a siker…  Ekkor tört ki a forradalom, vagyis a pasztához tettek tojást és elkezdték azt forró vízben kifőzni, ekkor  született meg a bojli. Igen, amit mi manapság bojli néven nevezünk, a kerek golyók, azt Fred Wilton az elsők között használta !    Ez a bojli készítés röviden összefoglalt története.  Azóta eltelt jó pár év és sok új alapanyag került piacra és rengeteg haszontalan dolog is nyomja a boltok polcait sajnos.  Manapság a táplálkozás tudomány és a nemzetközi kutatások rengeteget tudnak segíteni számunkra, csali gyártók és a horgászok számára.

De Fred nézeteit én is magaménak vallom  „ Az élő szervezet számára, hogy fenn tudja magát tartani mindig meg kell keresni az optimális táplálékot. A túlélésre csak a megfelelő tápanyagforrással rendelkező élelem az alkalmas. „ 


Deseda, 18,80 Ponty, Sensation Baits, bojli

                                     18.80 Kg,  Deseda


Nekünk embereknek nehéz ezt elképzelni, mert mi beszaladunk egy szupermarketba és megvásároljuk azt, amit enni szeretnénk.  Már mi sem úgy táplálkozunk mint az ősember, hogy amit a természet ad az van és abból kell túlélni … 

Szemléltetés képpen a természet kiváló példákkal szolgál, ilyenek a Pandák, csak a bambuszt , Koala csak az eukaliptusz rügyet eszi. De a ponty mit eszik ???  Számtalan kutató napi szinten vizsgálja ezt a kérdést.  Úgy gondolom, hogy a ponty sem hülye. Nem lehet átverni silány kacatokkal.  De miért lehet fogni gumi golyókkal is …  Néhány évet tanultam a témakörben és jó pár kutatási eredményt elolvastam. A ponty részecske evő  !   A legfontosabb, hogy számtalan videót is megnéztem a  ponty táplálkozásával kapcsolatosan és úgy gondolom amellett, hogy óvatos, igen érdeklődő és játékos élőlény.  Olykor vakmerőnek is nevezhetném… De a túlélési ösztön is közrejátszik a dologban, mivel részecske evő, igen nagy területet végig kell porszívóznia, hogy a napi kalóriamennyiséget beszerezze.  Itt természetesen nem a hiperszuper, intenzíven telepített és üzletszerű horgásztavakról van szó.  Olyan optimális élőhelyekre gondolok, mint a Balaton, a Velencei tó, a Deseda és sorolhatnám hazánk egészséges, természetes vizeit.

A szuper intenzíven telepített tavakon úgy gondolom a természetes táplálkozási ösztön elkorcsosul a halakban és különböző, emberek által mesterségesen kialakított, betanított viselkedési formák veszik át az uralmat a halak felett !  Csobban az etető rakéta, koppan a vízen a bojli, csobban az etető gombóc a vízben, ez mint egy kolomp a kantinban, úgy hat a halakra, hogy meg van terítve!  Aztán onnantól ha olyan cucc jöhet a zabálás.  Itt a  halak teljesen az emberre vannak utalva és szinte elvesztik Önfenntartó képességüket. Szépen megy a dolog gépezet szerűen. A horgász etet, a hal megy megeszi ami van.   De egy természetes vízben nem így van, ott meg kell küzdeni a napi betevő falatért mert a szervezetnek elvárásai vannak amit minden napi túlélésnek is nevezhetünk. Csali gyártáskor mindig ez a legfontosabb mire van szüksége a pontynak hogy fenn tudja magát tartani ????

Számtalanszor átgondoltam és több olyan speciális csalit tervezünk piacra dobni ami a HNV bojlik kategóriájába tartozik. Tehát a magas tápértékű csali. Itt nem Wiltonékhoz hasonlóan kazein és társait szeretnénk felvonultatni egy csaliban mint a 60-as években. Ezek a csalik nem lesznek laktatóak, hanem a halak számára olyan összetevőket tartalmaznak ami magas minőségű tápanyag forrást eredményeznek és a HNV szemléleten épülnek.  Természetesen Wilton által kitaposott utat folytatva a mai modern alapanyagokat felhasználva megalkotni a bojlikat.  Úgy gondolom ezek a csalik az év egészében rendkívüli sikereket hozhatnak de kimondottan tavasszal és ősszel amikor a pontyoknak megnő a tápanyag igénye lehetünk rendkívül sikeresek.

Az új bojlik Sensation Baits HNV sorozat néven lesz elérhető!

 

A cikket írta : Kurcz Gábor 

 

Még több...

Bejelentkezés