A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Funkcionális, elengedhetetlen" sütik az oldal működéséhez szükségesek. A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét. A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.
Választása eltárolásához is sütit használunk, hogy böngészőjében legközelebb is a választásának megfelelően jelenhessen meg az oldalunk.

Az alábbi süti beállításokat alkalmazhatja:

Funkcionális sütik
Ezek a sütik az oldal működéséhez szükségesek, melyekben az oldal személyreszabott beállításait tároljuk az Ön részére.

Statisztikai sütik
Látogatáselemzéssel kapcsolatos sütik, melyen keresztül visszajelzést kaphatunk látogatóinkról, a meglátogatott oldalakról, oldalunk teljesítményéről. Ezen tapasztalatok alapján fejleszthetjük weboldalunkat, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Közösségi média és marketing sütik
Közösségi hálózatokhoz tartozó sütik teszik lehetővé, hogy a felhasználók megoszthassák az általuk kedvelt tartalmakat az ismerőseikkel. A marketing sütik segítségével pedig személyre szabott hirdetéseket tudunk megjeleníteni az ön számára, böngészési szokásainak elemzésével.

RECEPTEK

Bojli főzés, bojli párolás, bojli szárítás otthon?  Megmutatom, hogyan lehet jól csinálni!

Bojli főzés, bojli párolás, bojli szárítás otthon? Megmutatom, hogyan lehet jól csinálni!

A bojli készítése során a hőkezelésnek van az egyik legfontosabb szerepe, mivel a bojli hő hatására a benne lévő fehérjék és tojás segítségével elnyeri megfelelő állagát, magyarul a bojli megfő és szilárd kemény szerkezetűvé válik.
A bojli hőkezelésének  2 bevált módszere van!  A legegyszerűbb, ha egy tűzálló edényében vizet forralunk és megfőzzük, egy lábas víz és tűzhely segítségével! 

 A másik a párolásos módszer, ami kicsit időigényesebb, de eredményesebb! 

Kell egy edény, amiben vizet forralunk, egy rekesz, kosár, vagy bármi, amit bele tudunk tenni az edényünkbe, és egy fedő, hogy a gőzt bent tudjuk tartani ebben a rendszerben.

Érvek és ellenérvek házi körülmények között való bojli készítésével kapcsolatban:


Bojli főzése a gyakorlatban:


A vízben való főzés során - ami a legegyszerűbb - a bojlikat a vízbe óvatosan behelyezve addig főzzük, amíg fel nem jön a vízre, és onnét általában 1-2 percig főzzük. Ezt a legegyszerűbben  úgy tudjuk ellenőrizni, ha fogjuk és kettétörünk egy bojli golyót. Ha belsejében már nincsen túlságosan nyers rész, akkor jó.  Ezt kicsit modernebb módszerekkel úgy tudod megnézni, hogy egy maghőmérőt bele helyezel a bojli közepébe, aztán 60 fok felett van, akkor jó lesz. De ne érje el a 80 c fokot a belseje a bojlinak!
Ha egy kiló bojlit főzöl egyszerre, akkor minimum 8-10 literes lábasban kell főzni!  Miért is? Mivel a bojli hideg, a vízben – hogy a fehérjék gyorsan kössenek - nagy mennyiségű hőre van szükség.


Bojli főzése de hogyan ?

 

Tehát forrnia kell, de nagyon!


Ha lehűl a víz, akkor a bojlik elkezdenek oldódni a hidegebb vízben és nem köt meg a benne lévő fehérje olyan gyorsan, hogy abból ne egy bojli levest készítsek, hanem kemény bojlik legyenek.  A lehűlt vízben a bojliban található olaj, aroma, aminosavak oldódnak. Tehát a bojlidban lévő étvágyfokozókat kimostad, így rengeteg pénzt öntesz majd ki a lefolyón a bojli főzővizével.


Egy ingyen trükk:

Mivel a halak valamelyest érzik a sót, ezért literenként két evőkanál sót rakhatsz a vízbe!  Mivel a bojli valamennyi vizet tehát nedvességet felvesz, egy kis sót is magába szív, így lassabban indul meg a romlási folyamat, mivel a szárítás során egy pici, sóból képződő réteg kialakulhat a bojli felületén.  Jódmentes sót használj, mert a halak számára a jód ártalmas.
Utána egyszerű műanyag rekeszekben száríthatod. Nem kell ronggyal vagy bármiféle törülközővel simogatni, mivel a rongyokban lévő öblítő és mosószer kioldódhat a bojlira, és átveszi a szagát az tisztítószernek a bojli.


Kirakod egy jól szellőző helyre, amíg gőzölög, és amikor lement a gőz, azonnal olyan helyre viszed, amihez rágcsáló kutya macska és asszonyok nem férnek hozzá!  Huzat nem érheti és sugárzó nagy hő sem a bojlikat.
Mivel a bojli kényes jószág, ha huzatban és melegben tartod, a hirtelen vízkilépéstől  megrepedhet, kemény lesz és fúrni kell!  Akkor jó a bojli, amikor két ujjaddal egy nagyon határozott mozdulattal reped el.

Párolás a gyakorlatban:


A párolás során a bojli közvetlenül nincsen vízbe merítve, csak forró gőz éri, de mint tudjuk, a rizst is megpároljuk, tehát gőz alatt a bojli is  képes tökéletesen átfőni. Mivel a gőz 100 fok felett keletkezik, már tökéletes nekünk főzni a bojlikat, de mivel a bojli nem tudja úgy magába szívni a gőzt, mint a  forró vizet, így több időbe telik, amíg megpárolódik a bojli!

Bojli párolás
Azt mondom, hogy egy maghőmérővel mérjük a hőfokot. Ha elértük a bojli belsejében a 60 fokot nyugodtan kivehetjük.


Miért szeretem jobban a párolást???


A párolás során is a fehérjék meg tudnak kötni, tehát jó a módszer, de nem oldódik ki belőle semmi olyan hasznos alapanyag, ami súlyos pénzekbe kerülne.  
A másik legfontosabb, hogy a bojli nem szív magába vizet, ergó nem kell annyit szárítani és nem kell annyi tartósítószert használni, valamint nem kell tartani hirtelen bekövetkező romlási folyamatoktól, illetve a penésztől sem!


 

Bojli párolás

A pároláshoz használhatsz kereskedelmi forgalomban kapható elektromos pároló gépeket, és ha van kedved barkácsolni, akkor egy lábasba körbe készíthetsz perforált lemezből egymásba illeszthető tálcákat. A lényeg az, hogy a lábas aljába legyen 2 liter víz, utána felette legyen a tálca, majd amikor nagyon forr a víz, a tálcával behelyezve a bojlit, mehet a lábasba. Utána rá a fedőt és indítasz egy 5-10 perces idő intervallumot, amíg bent hagyod párolódni  bojlikat.
Ugyanúgy a lemeztálcából egy rekeszbe mehetnek a főtt bojlik és indulhat 3-5 napos szárítás szellős hűvös helyen!  

 

Főzési és párolási idő a gyakorlatban:


Ezt általánosítani nem lehet! Mivel a bojli alapanyagoktól nagyban függ, hogy egy bojlit meddig kell főzni! 

 Ha több, nagy kötőhatással bíró fehérjét használsz - gondolok itt tejfehérjékre, lactalbuminra, eggalbuminra, tojásfehérjére, vérplazma porra, hemoglobinra - tudnod kell, hogy ezek mind olyan funkcionális kötőanyagok, amelyek hő hatására a bojlidat összetartják és megkeményítik! 

 

Általánosságban, ha vízben főzöd, ezeket lehet elmondani iránymutatásnak főzési időnek: 

8-10 mm bojli  30-50 másodperc

14-18 mm bojli 50 -90 másodperc 

20-24 100-120 másodperc 

 

Pároláskor nyugodtan 2,5-szeres időt számolhatsz, hogy minden megfelelően átfőjön! 

 

A bojli akkor jó, ha átfőtt, de nem szétfőtt és kimosódott belőle minden! Ha már nagyon sápadt és agyon szívta magát vízzel, akkor egy kicsit túlfőzted! 

 

 

Mi van akkor, ha túlfőztük a bojlit? 

 

Mivel a bojli szárítás után képes minimum 30 ml nedvességet magába szívni, és így jól dobócsövezhető, ezért abból az aroma és olaj folyadékegyvelegből, amit a tojáshoz adtál, kilónként 30 ml-t adhatsz hozzá! Azt a bojli magába fogja szívni, így némileg vissza van pótolva az az étvágyfokozó mennyiség, amit kifőztél a bojliból. 

 

 

Szárítás:

a szárításkor legjobb egy rekesz, amibe beletesszük a forró bojlikat, majd hagyjuk azokat kihűlni. 

Naponta érdemes a bojlikat forgatni, hogy mindenhol tudjon száradni, mivel a láda és bojli között páralecsapódás keletkezhet, ami nedvességet képez és megindulhat a penészesedés! 

Ha a bojlit 3-5 nap után zacskózzuk, érdemes fagyasztani vagy horgászatig hűtőben tárolni, de ez maximum 1-2 nap lehet, mert szemmel nem látható romlási bakteriális folyamatok indulnak meg, az pedig veszélyes a bojlira és a halakra nézve is! 

 

A bojli készítés egy aprólékos tevékenység, végtelen tapasztalás és tanulási folyamat. Mi 20 éve kezdtünk el bojlit gyártani saját magunknak, majd megszületett a Sensation Baits úgy, hogy volt mögöttünk 12 év saját tapasztalat! 


Sensation Baits bojli


Ezt a tapasztalatot osztottam meg veletek és további információért keressetek bátran, próbálok segíteni: 06309930205 sensationbaits@gmail.com

 

Még több...

Bejelentkezés