A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Funkcionális, elengedhetetlen" sütik az oldal működéséhez szükségesek. A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét. A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.
Választása eltárolásához is sütit használunk, hogy böngészőjében legközelebb is a választásának megfelelően jelenhessen meg az oldalunk.

Az alábbi süti beállításokat alkalmazhatja:

Funkcionális sütik
Ezek a sütik az oldal működéséhez szükségesek, melyekben az oldal személyreszabott beállításait tároljuk az Ön részére.

Statisztikai sütik
Látogatáselemzéssel kapcsolatos sütik, melyen keresztül visszajelzést kaphatunk látogatóinkról, a meglátogatott oldalakról, oldalunk teljesítményéről. Ezen tapasztalatok alapján fejleszthetjük weboldalunkat, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Közösségi média és marketing sütik
Közösségi hálózatokhoz tartozó sütik teszik lehetővé, hogy a felhasználók megoszthassák az általuk kedvelt tartalmakat az ismerőseikkel. A marketing sütik segítségével pedig személyre szabott hirdetéseket tudunk megjeleníteni az ön számára, böngészési szokásainak elemzésével.

CIKKEK

Bojli készítése házilag ! Ahogy kezdődik...

Bojli készítése házilag ! Ahogy kezdődik...

Bojli készítés! Ahogy kezdődött..

 

Sok parton töltött óra, rengeteg megvásárolt bojli és még több kidobott pénz.. Ezek a dolgok amik megelőzték éveken keresztül a saját bojli készítést. Ültünk a parton és egyszerűen soha nem volt meg az az igazán 100%-os bizalom a csaliban,mint amit most érzek! Nincs horgász, aki ne csábult volna el, néhány gyártó vagy teszthorgász piedesztálra emelt bojlijának. Nincs ezzel semmi baj, nagyon jó bojlikat lehet kapni a piacon és az erősödő verseny végett, egyre komolyabbakkal és merészebbekkel találkozunk. Ami engem igazán zavart mindig, hogy nem tudod az összetevőket. Hiszen, melyik gyártó lenne az, aki teljesen közzé teszi a recepteket?! Egyik sem! Néhány bojlit viszont már szaga alapján sem lehet azonosítani és persze ezt kibontás után tapasztalja meg az ember, mikor már kidobott rá néhány ezer vagy tízezer forintot!

 

2 éve eldöntöttem saját bojlit fogok használni. Azért, hogy tudjam milyen alapanyagok alkotják, valamint azért, hogy olyan bojlit használjak, amilyet én éppenséggel megálmodtam. Itt jött a képbe a Sensationbaits és persze Gábor. Mivel már használtam korábban Sensationbaits terméket és Gábor által bérgyártott bojliból is volt szerencsém néhány darabot felfűzni, ezért számomra nem volt kérdés, hogy vele kezdek!

 Sensation Baits

Amint megtervezésre került két külön bojli az alapanyagok beszerezésre is kerültek. Tudatosan két főkategóriába sorolható bojlit terveztem. Egy szénhidrátos és egy fehérje tartalmút. Elengedhetetlen, hogy ne járjunk utána az alapanyagoknak.

Mi miért kerül a bojliba és milyen hatása van a halakra és persze a vízre is!? Mit jelent az előemésztett kifejezés, a vízoldékonyság, a pH érték, mik a kötőanyagok, mit jelent az étvágyfokozás és miért akarjuk, hogy a halak szorulás nélkül szinte azonnal anyagcserébe kezdjenek az etetésünkön? Lehetne még itt nagyon sok mindent magyarázni, de a www.sesnationbaits.hu weboldal pontosan ezért IS jött létre.


Nem csak vásárlásban segít Gábor, hanem a döntésben és a bojli gyártásban is!

 

Hogyan látom én a saját bojli készítését?

Személy szerint rengeteget tanultam és még mindig tanulok. Gyakorlatilag egy teljesen más horgász lettem, mint eddig. Miért? Mert sokkal de sokkal több tudással indulok neki minden egyes horgászatnak. Pontosan tudom, miből áll a bojlim! Tudom, hogy nem fogja eltelíteni a halakat és azt is tudom, hogy működni fog! Tudom, hogy kellő mennyiségű és persze minőségi étvágyfokozók, aromák stb. alkotják a bojlit, amik oda húzzák a halat. 110% ban tudok bízni a csaliban!

Sensation Baits bojli készítés

Az alapanyagokból, tudok magamnak készíteni dip-et sőt, a PVA hálóba is fel tudom használni őket. Ki az a horgász, aki vajsavval, beatinnal, belachan pasztával ül ki a partra? Hát persze, hogy az aki tudatosan válogatja az alapanyagokat! Higgyétek el, egy kanál betain a pva zsákba, vagy 2 ml (fecskendővel) vajsav a mikro pelletre esetleg egy kis monster crab aroma csodákra képes még akkor is mikor senki nem fog körülöttünk halat!

 

Gyúrni vagy gyártatni?

Szintén az a véleményem, hogy ha saját magának gyártja az ember a bojlit, akkor igen is gyúrja le saját maga. Kellemes időtöltés, ha kis mennyiséget szeretnénk magunknak készíteni. Nem kell nagy befektetés, roller és kézi kinyomó, a többit a konyhában, valamint a Sensation Baits weboldalán megtaláljuk!

Kis mennyiség nálam 5 kg-ig, az fölött már érdemes kicsit többet befektetni! Ne sajnáljuk a pénzt kompresszoros kinyomóra (persze kompresszor is kell mellé, ha nincs) mert nagyon hálásak leszünk, ha a 20. kinyomott hurka után nem akar szétszakadni a tenyerünk és az ujjaink! Amennyiben viszont nincs időnk, vagy affinitásunk magunk gyártani a bojlit, akkor jöhet a bérgyártás!

 Sensation Baits bojli készítés

Milyen bojlit készítsek?

Meglátásom szerint az ember képes a saját szája ízének megfelelően dönteni. Valaki azt mondja hülyeség, mert a halak máshogy ízlelnek én azt mondom bátran, de okosan! Nekem így jött létre a Mangós bojlim. Szeretem az ízét, szeretem magát a gyümölcsöt. De hogy fogós legyen, azért kellett bele valami igazán pontyos is. Kapott Robin redet, őrölt chilit, bors aromát, tigrismogyoró lisztet és sok sok ponytoknak finom dolgot. Az első 10+os halat idén az a bojli adta! Fontos azért kiemelni, hogy ne magunknak gyártsuk a bojlit, hanem a halaknak és ami még fontosabb, arra a vízre ahol használni fogjuk! Mindenkinek van kedvenc tava éppen ezért leginkább azt ajánlom, hogy az ottani ízvilág legyen a mérvadó. Rákos, halas, kagylós, gyümölcsös stb... de feloszthatjuk fehérje és szénhidrátosra is. Lényeg, hogy legyen benne tudatosság!


 Sensation Baits bojli készítés

Megvan a recept?!?!

Biztos? Első tanácsom recept témában, hogy kérdezz meg fórumokon tagokat, hogy valaki elkészítette e már! Hogy miért? Sok sok sok olyan receptbe futsz bele különböző oldalakon, amit össze csapnak és még csak le sem tesztelték! Ha gyártó oldalakat nézel és onnan van recepted, akkor minden bizonnyal jó lesz! Nem vicc, ha egy recept nincs rendesen összeállítva kidobtál több ezer forintot a kukába! Kérdezz és mindig csak 1 kg-ot keverj be! Ha elkészült, jó a golyó állaga, és fogtál vele halat, akkor van meg a recept!!!

 Sensation Baits bojli készítés

Alapanyagokat honnan?

Vannak akik pénztárcabarát megoldásokat keresnek és próbálják az olcsóbb alapanyagokat beszerezni, nekik szólna inkább ez a kis fejezet! A saját bojli gyártása nem olcsó! Nem fogsz 1500 forintból bojlit kihozni! Ha tényleg halat akarsz fogni, ha tényleg meg akarod ismerni az aromák igazi illatát, ha valóban fontos neked, hogy a halak minőségi bojlit kapjanak, akkor nézz szét a piacon és előbb kérdezz utána rendelj! Saját tapasztalatomat osztom meg veled. Rendeltem évekkel ezelőtt monster crab aromát, kibontottam és örültem milyen jó szaga van, ez biztos kapós lesz. A bojliba viszont eltűnt, nem lehetett kiérezni. Rendeltem Sensation aBitses monster crab aromát és mikor felbontottam kitiltottak a házból!!!! Ne ez a nem mindegy!

Mennyivel volt drágább?

50 ml talán 1500 ft-tal! Szóval ha minőség, akkor www.sensationbaits.hu

 Sensation Baits

 

Tojás kérdés!

Ez az egyik kardinális pontja a gyúrásnak. A másikat a végére hagyom. Szóval van aki már teljesen elhagyja a tojást és tojásport használ, ehhez viszont kell már tapasztalat és matek is. Én még tojást használok, viszont az az ajánlás miszerint, tegyünk bele 10 L  vagy 8 M-es tojást ezt mindenki fenntartással kezelje! Beszélhetünk róla sokat, de a tojások nem egyformák! Akkor mi a jó megoldás? Egy átlagos tojás 50gramm folyadékot tartalmaz, ez már jó kiindulási pont! 50 gramm tojáshoz nagyjából 90 gramm mix kellhet. Itt megint matek jön, mert minden tojás és minden mix más…

Ahogy én készítem és ehhez matek sem kell! A pontos tészta lágyságát mindig úgy csinálom, hogy elsőnek felverek 8-9 db tojást, ez attól függ, hogy mekkorának látom őket. Ha megvan és minden folyékony cuccot hozzá adtunk, akkor a száraz összetevőket kezdem adagolni a tojáshoz és ott megállok, ahol már jónak érzem a tészta állagát! Lehet, hogy több mixet kér de az is lehet több tojást, ilyenkor nyugodtan tegyük bele. Mindig mondom, legyen otthon egy jó háziasszony, mert ha kell ő azonnal rá fogja vágni, hogy ez a tészta jó e vagy sem!

 Sensation Baits bojli készítés

Főzés!

Most biztos sokan felszisszennek! Én főzöm a bojlit! Vannak mendemondák és persze bizonyított dolgok is, a főzés és párolás közötti különbségekben. Szóval én nem vettem pároló gépet, edényt, de még csak nem is gyártottam magamnak hasonlót! Miért? Nem tudom megmondani, valahogy én úgy érzem nekem a főzött bojli megfelel. Kioldanak az attraktánsok stb… erre persze én már rá tudok cáfolni, mert eddig minden golyóm feljött max 2 perc után a víz tetejére és bár 2-3 kg lefőzése után valóban látni a vízben, hogy lett egy kis bojli leves, de nekem eddig kivétel nélkül működtek a golyók és adták a nagyobbnál nagyobb halakat! Plusz én hiszek abban, hogy egyenletesebben fől meg a tészta mint párolásnál. A golyók is megtartják a szép golyó formájukat és ez csövezésnél sem hátrány (de ehhez normális roller is kell). Szóval főzöm a bojlit nem párolom és az idei évben saját bojlinkkal több halat fogtunk már bármelyik évben összesen! Aztán még nincs is vége az évnek!

 Sensation Baits bojli készítés

Végszónak szánnám akkor ezt néhány utolsó sort!

Szeretném kiemelni, rengeteg utánajárás és szakirodalom olvasása előzte meg az első golyók legörgetését! Sokat beszélgettünk Gáborral és nagyon sokat köszönhetek neki, valamint az oldalának.


Sensation Baits bojli készítés

Sensation Baits bojli készítés


Ahogy mondtam, kérdezzen az ember mielőtt neki lát, mert különben nagyon nehéz dolga lesz! Én sok facebook csoportot bombáztam a kérdéseimmel és úgy gondolom jó úton járok. A saját bojlinkkal idén minden egyéni rekordot megdöntöttünk! Legtöbb hal, legnagyobb ponty, legtöbb fajta hal, legnagyobb amúr!

 

Úgy gondolom érdemes volt belekezdeni!


Cikket írta és fényképezte:  Vidra Bence

Sensation Baits
Sensation Baits
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Sensation Baits bojli készítés
Még több...

Bejelentkezés