CIKKEK
Tigrismogyoró Tippek, Trükkök, csináld magad !
A tigrismogyoró vagy ahogy az öregek mondják: földi mandula, vagy chufa nagyon népszerű a Ponty és amúr horgászok körében. Etetésre és csalizásra egyaránt használható. Nagyon nagy tápértékekkel és magas cukortartalommal bíró édes csemege a halak részére. A tigrimogyoró termesztés nem bonyolult szereti a homokos porhanyos földetutána már csak szorgosan kapálni kell.
Tigrismogyorós horgászat:
Etetésnél figyeljünk oda a tigrismogyoró adagolására, nagyon könnyen túl lehet vele etetni! A kis gumószerű csalink nagy fegyver a törpeharcsa vagy keszegektől nyüzsgő vizeken. Ahogy sok minden más, csali használata, eredményessége is erősen megosztja a pontyhorgászokat. Sok horgász elítéli, lenézi, egyszerűen nem használja, mert mikor próbálta még kapásig sem jutott vele. Míg a másik oldalon, sok horgász el sem indulna horgászni a tigrismogyoró vagy tigrismogyorós bojli nélkül. Én bátran kimondhatom hogy a tigrismogyoró kedvelő horgászok közé tartozom és nagyon szeretem a Tasty Nutty tigrismogyorós bojlit.
Nagyon sok neves horgász a tigrismogyorónak köszönheti megfogott kapitális pontyainak nagy százalékát.
Nézzük meg mit is tartalmaz ez a rejtelmes kis mogyoró:
100 g tigrismogyoró tápértékei:
- Fehérje: 25,4 g
- Zsír: 40,1 g
- Szénhidrát: 26,1 g
Tigris mogyoró összetevői:
•Zsírok 26%
•Glükóz 21%
•Rostok 12%
•Protein 6%
•Keményítő 31%
•Glutén 0%
Ezeken kívül nagyon gazdag foszfor, és kálium forrás a halak részére.
A továbbiakban megemlítenék pár ötletet, segítséget azoknak a horgászoknak, akiknek még nincs kellő bizalma, hogy használja e a népszerű és fogós csalit. Azonnal az elején szeretném cáfolni azokat a téves nézeteket, hogy a főtt mogyorókat mennyire nehéz és bonyolult elkészíteni.
Tigrismogyoró főzése, tigrismogyoró elkészítése:
Elsősorban fogjuk a száraz tigrismogyorót és tegyük be ázni 24 órára vízbe. Legjobb ha klórmentes vízbe áztatjuk, megfelel a bubi mentes ásvány víz is de én a falubéli ártézi forrás vizét szoktam erre a célra használni. Na most a vízhez adhatunk 10 evőkanál cukrot, vagy édesítő szert, hallottam már hozzá adott melasz-ról is.
1 kiló melasz 10 kiló tigrismogyoró főzésére elegendő így érdemes megvásárolni !
Én személy szerint tiszta vízben szoktam áztatni a tigrismogyorót. A 24 óra elteltével elindulhat a tigrismogyoró főzése az édeskés lében amiben ázott. Figyeljünk oda, hogy jól lepje el az összes mogyorót a víz.
Addig főzzük a tigrismogyorót amíg a ráncok elkezdenek enyhén kisimulni, és a felületen megjelennek a kis fehér szálak előbújni a mogyorónk belsejéből.
A fehér kis szálak kihülés után jól lathatóak, főzés közben szoktam bizonyos időközönként pár szem kiszedésével ellenőrizni.
Miután megjelentek a kis fehér szálak, eljött a vízcsere ideje.
Egyszerűen leszűrjük a tigrismogyórót a levét fel lehet használni etető anyag locsolásához vagy hasonló célokra.
A főző edényünkbe teszünk friss vizet, beleszórjuk a mogyikat és kilónként 10dkg cukrot adunk hozzá.
A tigrismogyoró főzési ideje :
A cukrot elkeverjük, majd forrástól számítva 40 percig főzzük a tigrismogyorót. A maximális eredményt úgy érhetjük el, ha hadjuk a tigrismogyorót megnyálkásodni. Ilyen állag eléréséhez hadjuk 4-5 napig egy vödörben lezárva.
A tigrismogyoró elkészítése:
A legtöübb tigrismogyorót használó horgász aromásítani aromásítani szokta főzés közben, vagy utána de, nem érdemes. A mogyoró úgy jó, ahogy a természet megalkotta.
Na de azért mi aromásítjuk rendesen. Kihűlés után szoktam bele tenni vaníliát (kémcsövekben kapható) , egész fahéj darabokat, esetleg mandula aromát. Na de ami minden terepen nagy eredményeket tudhat maga mögött az a chilis mogyi. Főzés, valamint kihűlés után chilli paprika vagy házi csípős fűszer paprika van hozzá adva. Igazi ínyenc csemege a pontyok valamint amurok részére.
A tigris mogyoró tárolása: Nagyon egyszerű, kihülés után keverünk hozzá konzerváló anyagot, lehet az :szalicil, szorb sav, vagy hasonló befőttekhez használt termék. 100:1 arányban tehát 100gramm mogyi 1gramm konzerváló anyag.
Bekeverés után üvegekbe zárjuk, lezárás előtt szoktam hozzá adni a vanília rudat, fahéj darabot vagy esetleg paprikát, aromát így jól magába zárja az ízeket.
Így ha kedvünk támad pecázni, elég lemenni a pincébe megfogni pár üveggel és bevetésre kész a friss főtt tigrismogyoró.
Vágd félbe a vanilia rudat és tedd az üvegbe !
Tigrismogyoró horgászat: Sokan fére teszik a mogyorót mert kapásig sem jutnak vele. Sajnos a horgászok nagy százaléka abba a hibába esik, hogy a mogyorókat elfelejti kikönnyíteni.
Miért is ne ennék meg. Ropogós állaguk, édes ízük, magas tápértékük hozzájárul a pontyok energiatartalékainak megszerzéséhez, és mindezt hozzáadott szintetikus anyagok nélkül mint például sok pellet vagy bojli. A törpeharcsás vizeken is érintetlenül maradnak, amíg az éhes pontyok vagy amurok meg nem találják etetésünket. Ha egy kissebb esetleg közepes méretű horog mellé csalizunk 2 szem tigrismogyorót, az a beetetett mogyoróval szemben sokkal természetellenesebben mozog és nehezebb mint a többi. Ezért az óvatos pontyok az etetésre szánt mogyival jól belaknak, a csalinkat pedig érintetlenül hadják. Ezért ha tigrismogyoróval horgászok, csalizok ki szoktam könyíteni mű-lebegő kukoricával, pop-up bojli segítségével.
a leggyakoribb a parafa rudacskák használata.
És bátran mondhatom be szokott válni :)
A végén de nem utolsó sorban Tigrismogyoró PVA hálóban:
Köztudott hogy a nedvesség feloldja a pva-t. Nos erre is van egy nagyon jó kis tippem. Fogjuk a már előre elkészített mogyoroinkat, egy szürő segítségével távolítsuk el a nedvesség nagy részét. Miután ezzel megvagyunk vegyünk 1 maroknyi egyszerü sót oldjuk fel kb 2 deci vízben, majd 1-2 percre áztassuk bele a mogyikat. Az áztatás után a nedvesség nagy részét eltávolítjuk és bátran tölthetjük a pva hálónkba. Nagyon jó kis koncentrált etetést érhetünk el a horgunk körül ezzel a technikával.
De ha már Tigrismogyorós horgászat a téma akkor megosztom veletek hogyan kell készíteni olcsó tigrismogyorós bojlit!
Tigrismogyorós bojli recepet:
400g Tigrismogyoró liszt
200g Yellow birdi
200g Prémium Szójaliszt
100g Vitamelo extra
50g Tojásfehérje por, Eggalbumin
50g Vérplazma por
10g betain
10 ml tigrismogyoró bojli aroma
10 ml kenderolaj
8 tojás nagy méretű !
Cikket írta: Kriszti Csiba
Szerkesztette: Kurcz Gábor
A Tasty Nutty bojli bizony januárban is eredményes lehet. Édes íze és intenzív illata vonzza a pontyokat. Atkári Richard beszámolója egy 15,1 kilós ponty fogásáról.
Ha te is szeretnél egy jó erjesztett kukoricás ananészos bojli receptet akkor mutatok egy nagyon jót !
A 2021-es NBBH-án pedig minden elképzelésünket sikerült felülmúlni a dobogó 2. fokával, amire a versenykörülmények között elsőként kifogott 30+-os matuzsálem repített minket.
- 01 Sensation Baits Competition feeder pop up bojli 10 mm
- 02 Sensation Baits Cloud pop up pellet 8 mm
- 03 Sensation Baits Semolina
- 04 Sensation Baits Piros bojli festék
- 05 Sensation Baits Sárga bojli festék
- 06 Sensation Baits Dán Extra halliszt
- 07 Sensation Baits Osztrigahéj
- 08 Sensation Baits Soluble Syrup, Oldódó szirup, kukoricatej
- 09 Sensation Baits CSL pellet + CSL likőr csomag
- 10 Sensation Baits Corn Protein 60,
A bojli alapanyagokkal és bojlikkal kapcsolatosan :
Futárszolgálattal való szállítás:
Súly Ár/ csomag
1-2kg -ig 1484 Ft
2-3kg-ig 1639 Ft
3-5kg-ig 1833 Ft
5-10kg -ig 2163 Ft
10-15 kg -ig 2454 Ft
15-20 kg -ig 3034Ft
20-25 kg -ig 3615 Ft
25-30 kg -ig 4198 Ft