A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Funkcionális, elengedhetetlen" sütik az oldal működéséhez szükségesek. A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét. A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.
Választása eltárolásához is sütit használunk, hogy böngészőjében legközelebb is a választásának megfelelően jelenhessen meg az oldalunk.

Az alábbi süti beállításokat alkalmazhatja:

Funkcionális sütik
Ezek a sütik az oldal működéséhez szükségesek, melyekben az oldal személyreszabott beállításait tároljuk az Ön részére.

Statisztikai sütik
Látogatáselemzéssel kapcsolatos sütik, melyen keresztül visszajelzést kaphatunk látogatóinkról, a meglátogatott oldalakról, oldalunk teljesítményéről. Ezen tapasztalatok alapján fejleszthetjük weboldalunkat, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Közösségi média és marketing sütik
Közösségi hálózatokhoz tartozó sütik teszik lehetővé, hogy a felhasználók megoszthassák az általuk kedvelt tartalmakat az ismerőseikkel. A marketing sütik segítségével pedig személyre szabott hirdetéseket tudunk megjeleníteni az ön számára, böngészési szokásainak elemzésével.

CIKKEK

Tigrismogyoró  Tippek, Trükkök, csináld magad !

Tigrismogyoró Tippek, Trükkök, csináld magad !

tigrismogyoró vagy ahogy az öregek mondják: földi mandula, vagy chufa nagyon népszerű a Ponty és amúr horgászok körében. Etetésre és csalizásra egyaránt használható. Nagyon nagy tápértékekkel és magas cukortartalommal bíró édes csemege a halak részére. A tigrimogyoró termesztés nem bonyolult szereti a homokos porhanyos földetutána már csak szorgosan kapálni kell. 

 Tigrismogyoró


Tigrismogyorós horgászat: 

Etetésnél figyeljünk oda a tigrismogyoró adagolására, nagyon könnyen túl lehet vele etetni! A kis gumószerű csalink nagy fegyver a törpeharcsa vagy keszegektől nyüzsgő vizeken. Ahogy sok minden más, csali használata, eredményessége is erősen megosztja a pontyhorgászokat. Sok horgász elítéli, lenézi, egyszerűen nem használja, mert mikor próbálta még kapásig sem jutott vele. Míg a másik oldalon, sok horgász el sem indulna horgászni a tigrismogyoró vagy tigrismogyorós bojli nélkül. Én bátran kimondhatom hogy a tigrismogyoró kedvelő horgászok közé tartozom és nagyon szeretem a Tasty Nutty tigrismogyorós bojlit. 


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


Nagyon sok neves horgász a tigrismogyorónak köszönheti megfogott kapitális pontyainak nagy százalékát.

Nézzük meg mit is tartalmaz ez a rejtelmes kis mogyoró:

100 g tigrismogyoró tápértékei:
   - Fehérje: 25,4 g
   - Zsír: 40,1 g
   - Szénhidrát: 26,1 g

Tigris mogyoró összetevői:

•Zsírok 26% 
•Glükóz 21% 
•Rostok 12% 
•Protein 6% 
•Keményítő 31% 
•Glutén 0%

Ezeken kívül nagyon gazdag foszfor, és kálium forrás a halak részére.


A továbbiakban megemlítenék pár ötletet, segítséget azoknak a horgászoknak, akiknek még nincs kellő bizalma, hogy használja e a népszerű és fogós csalit. Azonnal az elején szeretném cáfolni azokat a téves nézeteket, hogy a főtt mogyorókat mennyire nehéz és bonyolult elkészíteni.

Tigrismogyoró főzése, tigrismogyoró elkészítése:

Elsősorban fogjuk a száraz tigrismogyorót és tegyük be ázni 24 órára vízbe. Legjobb ha klórmentes vízbe áztatjuk, megfelel a bubi mentes ásvány víz is de én a falubéli ártézi forrás vizét szoktam erre a célra használni. Na most a vízhez adhatunk 10 evőkanál cukrot, vagy édesítő szert, hallottam már hozzá adott melasz-ról is.

1 kiló melasz 10 kiló tigrismogyoró főzésére elegendő így érdemes megvásárolni !

Melasz 

Én személy szerint tiszta vízben szoktam áztatni a tigrismogyorót. A 24 óra elteltével elindulhat a tigrismogyoró főzése  az édeskés lében amiben ázott. Figyeljünk oda, hogy jól lepje el az összes mogyorót a víz. 


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


Addig főzzük a tigrismogyorót  amíg a ráncok elkezdenek enyhén kisimulni, és a felületen megjelennek a kis fehér szálak előbújni a mogyorónk belsejéből. 


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


A fehér kis szálak kihülés után jól lathatóak, főzés közben szoktam bizonyos időközönként pár szem kiszedésével  ellenőrizni.

Miután megjelentek a kis fehér szálak, eljött a vízcsere ideje. 


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


Egyszerűen leszűrjük a tigrismogyórót a levét fel lehet használni etető anyag locsolásához vagy hasonló célokra.


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


A főző edényünkbe teszünk friss vizet, beleszórjuk a mogyikat és kilónként 10dkg cukrot adunk hozzá.

A tigrismogyoró főzési ideje :

A cukrot elkeverjük, majd forrástól számítva 40 percig főzzük a tigrismogyorót. A maximális eredményt úgy érhetjük el, ha hadjuk a tigrismogyorót megnyálkásodni. Ilyen állag eléréséhez hadjuk 4-5 napig egy vödörben lezárva.


Tigrismogyoró


A tigrismogyoró elkészítése: 

A legtöübb tigrismogyorót használó horgász aromásítani aromásítani szokta főzés közben, vagy utána de, nem érdemes. A mogyoró úgy jó, ahogy a természet megalkotta.

Na de azért mi aromásítjuk rendesen.  Kihűlés után szoktam bele tenni vaníliát (kémcsövekben kapható) , egész fahéj darabokat, esetleg mandula aromát. Na de ami minden terepen nagy eredményeket tudhat maga mögött az a chilis mogyi. Főzés, valamint kihűlés után chilli paprika vagy házi csípős fűszer paprika van hozzá adva. Igazi ínyenc csemege a pontyok valamint amurok részére.

A tigris mogyoró tárolása: Nagyon egyszerű, kihülés után keverünk hozzá konzerváló anyagot, lehet az :szalicil, szorb sav, vagy hasonló befőttekhez használt termék. 100:1 arányban tehát 100gramm mogyi 1gramm konzerváló anyag.


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


Bekeverés után üvegekbe zárjuk, lezárás előtt szoktam hozzá adni a vanília rudat, fahéj darabot vagy esetleg paprikát, aromát így jól magába zárja az ízeket.


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


Így ha kedvünk támad pecázni, elég lemenni a pincébe megfogni pár üveggel és bevetésre kész a friss főtt tigrismogyoró.


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök

 Vágd félbe a vanilia rudat és tedd az üvegbe ! 


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


Tigrismogyoró horgászat: Sokan fére teszik a mogyorót mert kapásig sem jutnak vele. Sajnos a horgászok nagy százaléka abba a hibába esik, hogy a mogyorókat elfelejti kikönnyíteni.

Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


Miért is ne ennék meg. Ropogós állaguk, édes ízük, magas tápértékük hozzájárul a pontyok energiatartalékainak megszerzéséhez, és mindezt hozzáadott szintetikus anyagok nélkül mint például sok pellet vagy bojli. A  törpeharcsás vizeken is érintetlenül maradnak, amíg az éhes pontyok vagy amurok meg nem találják etetésünket. Ha egy kissebb esetleg közepes méretű horog mellé csalizunk 2 szem tigrismogyorót, az a beetetett mogyoróval szemben sokkal természetellenesebben mozog és nehezebb mint a többi. Ezért az óvatos pontyok az etetésre szánt mogyival jól belaknak, a csalinkat pedig érintetlenül hadják. Ezért ha tigrismogyoróval horgászok, csalizok ki szoktam könyíteni mű-lebegő kukoricával, pop-up bojli segítségével.


Tigrismogyoró parafarúd

 

a leggyakoribb a parafa rudacskák használata.


Tigrismogyoró fúrása

 

                         És bátran mondhatom  be szokott válni :)


Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök


A végén de nem utolsó sorban Tigrismogyoró PVA hálóban: 

Köztudott hogy a nedvesség feloldja a pva-t. Nos erre is van egy nagyon jó kis tippem. Fogjuk a már előre elkészített mogyoroinkat, egy szürő segítségével távolítsuk el a nedvesség nagy részét. Miután ezzel megvagyunk vegyünk 1 maroknyi egyszerü  sót oldjuk fel kb 2 deci vízben, majd 1-2 percre áztassuk bele a mogyikat. Az áztatás után a nedvesség nagy részét eltávolítjuk és bátran tölthetjük a pva hálónkba. Nagyon jó kis koncentrált etetést érhetünk el a horgunk körül ezzel a technikával.


De ha már Tigrismogyorós horgászat a téma akkor megosztom veletek hogyan kell készíteni olcsó tigrismogyorós bojlit! 

Tigrismogyorós bojli recepet: 

400g Tigrismogyoró liszt 

200g Yellow birdi 

200g Prémium Szójaliszt

100g Vitamelo extra 

50g Tojásfehérje por, Eggalbumin 

50g  Vérplazma por 

10g betain 

10 ml tigrismogyoró bojli aroma 

10 ml kenderolaj 

8 tojás nagy méretű !


Cikket írta: Kriszti Csiba 

Szerkesztette: Kurcz Gábor 

 

 

lebegő tigrismogyoró
Tigrismogyoró
Tigrismogyoró
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró főzés, tippek, trükkök
Tigrismogyoró fúrása
Tigrismogyoró parafarúd
Még több...

Bejelentkezés