A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Funkcionális, elengedhetetlen" sütik az oldal működéséhez szükségesek. A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét. A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.
Választása eltárolásához is sütit használunk, hogy böngészőjében legközelebb is a választásának megfelelően jelenhessen meg az oldalunk.

Az alábbi süti beállításokat alkalmazhatja:

Funkcionális sütik
Ezek a sütik az oldal működéséhez szükségesek, melyekben az oldal személyreszabott beállításait tároljuk az Ön részére.

Statisztikai sütik
Látogatáselemzéssel kapcsolatos sütik, melyen keresztül visszajelzést kaphatunk látogatóinkról, a meglátogatott oldalakról, oldalunk teljesítményéről. Ezen tapasztalatok alapján fejleszthetjük weboldalunkat, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Közösségi média és marketing sütik
Közösségi hálózatokhoz tartozó sütik teszik lehetővé, hogy a felhasználók megoszthassák az általuk kedvelt tartalmakat az ismerőseikkel. A marketing sütik segítségével pedig személyre szabott hirdetéseket tudunk megjeleníteni az ön számára, böngészési szokásainak elemzésével.

CIKKEK

Kendermag főzése, tippek,  trükkök, csináld magad !

Kendermag főzése, tippek, trükkök, csináld magad !

Honnan származik?


A kender már az emberiség kezdete óta ismert sokoldalú felhasználása miatt. A gyógyászatban és a táplálkozásban is egyaránt nagy szerepet játszott. Ausztráliában, Kínában és Európában a nagy éhínségek idején nagy szerepe volt az emberiség életében.

Sokakban felmerülhet az a kérdés: Miért ne használhatnánk horgászatra?

 

Vödrös Kendermag - Sensation Baits

 

A horgászat terén egyre elterjedtebb módszer az aprómagvas etetés. Sokan használják sikerrel a kölest, búzát, lenmagot, vagy a könnyen beszerezhető repce magot. Ezek ellenére, én mégis a jól bevált, főtt kendermag mellett maradtam. 

 

Kendermagos etetés bojlis horgászathoz - Sensation Baits

 

Hátránya, hogy az apró testű keszegek, kárászok is ugyanúgy rajonganak érte, mint a nagy testű pontyok valamint amúrok. Tehát vigyáznunk kell vele, mely vizeken alkalmazzuk! Szerintem nem túlzok  azzal, ha azt mondom, hogy a verseny horgászok körében legkedveltebb etető-csalizó anyag.  Óvatosan kell bánnunk vele. A benne található kenderolaj miatt a pontyok táplálkozása során, nagy mennyiségben használva, csökkenti az éhségérzetet, így telt érzést okoz. Tulajdonképpen egy energiabomba.  100 g-ja 480-500 kalóriát tartalmaz!

Nézzük is meg, hogy mit tartalmaznak ezek a rejtelmes kis zárt magocskák:

beltartalma 100g kenderre számolva:

·    - Fehérje: 23,8 g
·    - Zsír: 32 g
·    - Szénhidrát: 26,5 g

A kendermag olajában található zsírsavak:

  • Omega-3 19%
  • Omega-6 57%
  • Omega-9 12%
  • Palmitin 6%
  • Stearin 2%
  • Gamma-linolen 1.7%
  • Egyéb 2.3%
  • Ezen kívül káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort. Fehérjében olyannyira gazdag,hogy vetekszik a szójával, de vele szemben még emészthetőbb is.

 

 

Leggyakoribb elkészítési módszerek:

1. Pörkölt, őrölt formájában etetőanyagokhoz adagoljuk. De felhasználható  olajosmagként is  a bojli mixünkbe. Ahogy már feljebb írtam, magas fehérje tartalma, valamint könnyű emészthetősége miatt nem hiányozhat a horgászok magmixeiből.

Az elkészítése pofon egyszerű: Fogjuk a kendermagot kiszórjuk egy tepsibe, majd előre melegített sütőbe 150 °C-ra  helyezzük kb. 5 percre. Fél percenként keverjük meg, hogy oda ne piruljon.

 

2. Második elkészítési módszer a magok főzése egészben:

A főzési folyamat 24-óra előáztatással kezdődik. Természetesen klórmentes vízben, ha nincs más lehetőség jó a bubi mentes ásványvíz is! 

 

Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits

 

24 óra áztatás után kezdetét veheti a főzés.  Fogunk egy régebbi lábost, melyet le tudunk takarni! Kötelező a fedő használata, másképp az ízek elpárolognak. Forrás előtt adunk hozzá kilónként 100-150 g jódmentes sót.

 

Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits

 

A főzés idelje kb. 30-45 percet vesz igénybe, persze az elkészítés ideje függ a magok keménységétől, nagyságától, valamint szárazságától is !

 

Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits

 

Főzés közben 25-30 perc eltelte után, 5 percenként ellenőrizni szoktam  kibújt-e a "csírája". 

 

Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits

 

Ha a magok nagy része megpattant, szétnyílt, előbújt a csírája, akkor a magok teljesen megfőttek.

 

Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits

 

A főzési folyamat után üvegekbe zárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni.

 

Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits

 

Az így elkészített, üvegekbe zárt kender  hónapokra el van tartósítva! Nem kell félnünk, hogy megromlik!

 

Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits

 

Feljebb bemutatott NATUR módszer alapján elkészíthető bár milyen ízvilágú csalizó-, valamint etető kendermag. Nem szükséges boltban vásárolni a több ezer forintos konzerveket.

 

Célzottan bemutatok pár kendermag receptet :

 

Kendermagos  bojlis etetés

 

1. Tavaszi ívás időszakára szánt etető kendermag :

1000g kendermag

400g jód mentes  só

Ánizs+Köménymag keveréke

A magas só tartalom nagyon fontos a halak számára az ívási időszakban, mert sok sót veszítenek az ívásnál ! Nem utolsó sorban jó nyomjelző a pontyoknak !

 

2. Tavaszi  etető kendermag

1000g kendermag

400g jódmentes só

40g forraltbor fűszerkeverék (mely tartalmaz csillagánizst)

Ez az eddigi legbeváltabb recept, főzés közben szinte az ember megenné.

 

3.Nyári gyümölcs recept:

1000g kendermag

100g jódmentes só

Reszelt: gyömbér, narancshéj, citromhéj, esetleg 1-2 szem szegfűszeg.

Nagyon jó kis nyárias gyümölcsös kendermag.

Megbolondíthatjuk narancs esszenciális olajjal is,  a főzést követően !

 

4. Keszegező kender

1000g kendermag

100g jódmentes só

50g mézeskalács fűszer

Odavonzza az összes tóban található keszeget az etetésünkre.

Az iszapot kitudjuk vele fürdetni a bojlis etetésről és könnyebben megtalálják a pelleteket és a bojlikat a pontyok!  A szerelékünk sem süllyed az iszapba !

 

5. Chilis kendermag

1000g kendermag

200g jódmentes só

50g őrölt, házi csípős paprika vagy szétmorzsolt chili paprika, kb. 8-10db/Kg

Chilis kender egész évben alkalmazható! Sokoldalú ínyenc falat a kapitális dévérek, amúrok, valamint ponytok számára.

TEHÁT ha horgászni támadna kedvünk, elég elővennünk egy üveggel az általunk gondosan elkészített csalinkból és remélni, hogy megfogjuk vele álmaink halát!

 

Köszönöm figyelmeteket !

 

A cikket írta : Kriszti Csiba

Szerkeszette: Kurcz Gábor

Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits
Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits
Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits
Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits
Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits
Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits
Kendermag főzése bojlis horgászathoz - Sensation Baits
Kendermagos  bojlis etetés
Kendermagos etetés bojlis horgászathoz - Sensation Baits
Vödrös kendermag
Vödrös Kendermag - Sensation Baits
Még több...

Bejelentkezés