CIKKEK
Kendermag főzése, tippek, trükkök, csináld magad !
Honnan származik?
A kender már az emberiség kezdete óta ismert sokoldalú felhasználása miatt. A gyógyászatban és a táplálkozásban is egyaránt nagy szerepet játszott. Ausztráliában, Kínában és Európában a nagy éhínségek idején nagy szerepe volt az emberiség életében.
Sokakban felmerülhet az a kérdés: Miért ne használhatnánk horgászatra?
A horgászat terén egyre elterjedtebb módszer az aprómagvas etetés. Sokan használják sikerrel a kölest, búzát, lenmagot, vagy a könnyen beszerezhető repce magot. Ezek ellenére, én mégis a jól bevált, főtt kendermag mellett maradtam.
Hátránya, hogy az apró testű keszegek, kárászok is ugyanúgy rajonganak érte, mint a nagy testű pontyok valamint amúrok. Tehát vigyáznunk kell vele, mely vizeken alkalmazzuk! Szerintem nem túlzok azzal, ha azt mondom, hogy a verseny horgászok körében legkedveltebb etető-csalizó anyag. Óvatosan kell bánnunk vele. A benne található kenderolaj miatt a pontyok táplálkozása során, nagy mennyiségben használva, csökkenti az éhségérzetet, így telt érzést okoz. Tulajdonképpen egy energiabomba. 100 g-ja 480-500 kalóriát tartalmaz!
Nézzük is meg, hogy mit tartalmaznak ezek a rejtelmes kis zárt magocskák:
beltartalma 100g kenderre számolva:
· - Fehérje: 23,8 g
· - Zsír: 32 g
· - Szénhidrát: 26,5 g
A kendermag olajában található zsírsavak:
- Omega-3 19%
- Omega-6 57%
- Omega-9 12%
- Palmitin 6%
- Stearin 2%
- Gamma-linolen 1.7%
- Egyéb 2.3%
- Ezen kívül káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort. Fehérjében olyannyira gazdag,hogy vetekszik a szójával, de vele szemben még emészthetőbb is.
Leggyakoribb elkészítési módszerek:
1. Pörkölt, őrölt formájában etetőanyagokhoz adagoljuk. De felhasználható olajosmagként is a bojli mixünkbe. Ahogy már feljebb írtam, magas fehérje tartalma, valamint könnyű emészthetősége miatt nem hiányozhat a horgászok magmixeiből.
Az elkészítése pofon egyszerű: Fogjuk a kendermagot kiszórjuk egy tepsibe, majd előre melegített sütőbe 150 °C-ra helyezzük kb. 5 percre. Fél percenként keverjük meg, hogy oda ne piruljon.
2. Második elkészítési módszer a magok főzése egészben:
A főzési folyamat 24-óra előáztatással kezdődik. Természetesen klórmentes vízben, ha nincs más lehetőség jó a bubi mentes ásványvíz is!
24 óra áztatás után kezdetét veheti a főzés. Fogunk egy régebbi lábost, melyet le tudunk takarni! Kötelező a fedő használata, másképp az ízek elpárolognak. Forrás előtt adunk hozzá kilónként 100-150 g jódmentes sót.
A főzés idelje kb. 30-45 percet vesz igénybe, persze az elkészítés ideje függ a magok keménységétől, nagyságától, valamint szárazságától is !
Főzés közben 25-30 perc eltelte után, 5 percenként ellenőrizni szoktam kibújt-e a "csírája".
Ha a magok nagy része megpattant, szétnyílt, előbújt a csírája, akkor a magok teljesen megfőttek.
A főzési folyamat után üvegekbe zárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni.
Az így elkészített, üvegekbe zárt kender hónapokra el van tartósítva! Nem kell félnünk, hogy megromlik!
Feljebb bemutatott NATUR módszer alapján elkészíthető bár milyen ízvilágú csalizó-, valamint etető kendermag. Nem szükséges boltban vásárolni a több ezer forintos konzerveket.
Célzottan bemutatok pár kendermag receptet :
1. Tavaszi ívás időszakára szánt etető kendermag :
1000g kendermag
400g jód mentes só
Ánizs+Köménymag keveréke
A magas só tartalom nagyon fontos a halak számára az ívási időszakban, mert sok sót veszítenek az ívásnál ! Nem utolsó sorban jó nyomjelző a pontyoknak !
2. Tavaszi etető kendermag
1000g kendermag
400g jódmentes só
40g forraltbor fűszerkeverék (mely tartalmaz csillagánizst)
Ez az eddigi legbeváltabb recept, főzés közben szinte az ember megenné.
3.Nyári gyümölcs recept:
1000g kendermag
100g jódmentes só
Reszelt: gyömbér, narancshéj, citromhéj, esetleg 1-2 szem szegfűszeg.
Nagyon jó kis nyárias gyümölcsös kendermag.
Megbolondíthatjuk narancs esszenciális olajjal is, a főzést követően !
4. Keszegező kender
1000g kendermag
100g jódmentes só
50g mézeskalács fűszer
Odavonzza az összes tóban található keszeget az etetésünkre.
Az iszapot kitudjuk vele fürdetni a bojlis etetésről és könnyebben megtalálják a pelleteket és a bojlikat a pontyok! A szerelékünk sem süllyed az iszapba !
5. Chilis kendermag
1000g kendermag
200g jódmentes só
50g őrölt, házi csípős paprika vagy szétmorzsolt chili paprika, kb. 8-10db/Kg
Chilis kender egész évben alkalmazható! Sokoldalú ínyenc falat a kapitális dévérek, amúrok, valamint ponytok számára.
TEHÁT ha horgászni támadna kedvünk, elég elővennünk egy üveggel az általunk gondosan elkészített csalinkból és remélni, hogy megfogjuk vele álmaink halát!
Köszönöm figyelmeteket !
A cikket írta : Kriszti Csiba
Szerkeszette: Kurcz Gábor
A Tasty Nutty bojli bizony januárban is eredményes lehet. Édes íze és intenzív illata vonzza a pontyokat. Atkári Richard beszámolója egy 15,1 kilós ponty fogásáról.
Ha te is szeretnél egy jó erjesztett kukoricás ananészos bojli receptet akkor mutatok egy nagyon jót !
A 2021-es NBBH-án pedig minden elképzelésünket sikerült felülmúlni a dobogó 2. fokával, amire a versenykörülmények között elsőként kifogott 30+-os matuzsálem repített minket.
- 01 Sensation Baits Competition feeder pop up bojli 10 mm
- 02 Sensation Baits Cloud pop up pellet 8 mm
- 03 Sensation Baits Semolina
- 04 Sensation Baits Piros bojli festék
- 05 Sensation Baits Sárga bojli festék
- 06 Sensation Baits Dán Extra halliszt
- 07 Sensation Baits Osztrigahéj
- 08 Sensation Baits Soluble Syrup, Oldódó szirup, kukoricatej
- 09 Sensation Baits CSL pellet + CSL likőr csomag
- 10 Sensation Baits Corn Protein 60,
A bojli alapanyagokkal és bojlikkal kapcsolatosan :
Futárszolgálattal való szállítás:
Súly Ár/ csomag
1-2kg -ig 1484 Ft
2-3kg-ig 1639 Ft
3-5kg-ig 1833 Ft
5-10kg -ig 2163 Ft
10-15 kg -ig 2454 Ft
15-20 kg -ig 3034Ft
20-25 kg -ig 3615 Ft
25-30 kg -ig 4198 Ft