A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Funkcionális, elengedhetetlen" sütik az oldal működéséhez szükségesek. A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét. A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.
Választása eltárolásához is sütit használunk, hogy böngészőjében legközelebb is a választásának megfelelően jelenhessen meg az oldalunk.

Az alábbi süti beállításokat alkalmazhatja:

Funkcionális sütik
Ezek a sütik az oldal működéséhez szükségesek, melyekben az oldal személyreszabott beállításait tároljuk az Ön részére.

Statisztikai sütik
Látogatáselemzéssel kapcsolatos sütik, melyen keresztül visszajelzést kaphatunk látogatóinkról, a meglátogatott oldalakról, oldalunk teljesítményéről. Ezen tapasztalatok alapján fejleszthetjük weboldalunkat, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Közösségi média és marketing sütik
Közösségi hálózatokhoz tartozó sütik teszik lehetővé, hogy a felhasználók megoszthassák az általuk kedvelt tartalmakat az ismerőseikkel. A marketing sütik segítségével pedig személyre szabott hirdetéseket tudunk megjeleníteni az ön számára, böngészési szokásainak elemzésével.

CIKKEK

Olajok felhasználása a pontyhorgászatban, bojlizásban

Olajok felhasználása a pontyhorgászatban, bojlizásban

A halolajok népszerűségnek kezdete ’70-es ’80-as évekre tehető, amikor a csali gyártók elkezdték tudatosan használni a különböző állati és növényi olajokat.

Halolaj Sensation Baits

Az olajokról tudni kell, hogy a víznél könnyebb anyagok és oldott táplálékforrást tartalmaznak a halak számára. A bojligyártás során a bojlikban szinte nélkülözhetetlen összetevő. A csali állagát pozitívan befolyásolja, tehát szebb és kerekebb bojligolyók készíthetők…

Magát az olajat a halak nem érzékelik, mivel a vízben nem vagy nehezen oldódik az olaj, tehát az olajban található részecskéket és oldott táplálék forrást érzik a halak. A fizikát figyelembe véve, mivel könnyű fajsúlyú anyagról beszélünk és a tó mélyén a bojliba a víz be akar jutni, a bojliból meg ki akar jutni az olaj, tehát egy “helycserés támadás” során a bojliból vagy felületéről az olajok kidiffundálnak és a vízoszlop egészét beterítik. Ezt elképzelhetjük úgy is mint egy pohár sörnél a szénsav szépen a pohár tetejéig akar elérni. Ez egy olyan táplálék felhőt vagy oszlopot hoz létre ami felhívja a halak figyelmét.

Az olajok szerkezetét figyelembe véve fontos megkülönböztetni hideg vízi és meleg vízi olajokat. Itt a legfontosabb, hogy az mennyire zsíros az olajunk. (Maga az olajok szerkezete, összetétele kémia tehát ez most nem ide való.) Ez a zsírosság az olajban abban játszik szerepet, hogy magából a bojliból vagy csaliból ezek az anyagok kioldódnak vagy sem. A pontyoknak nincsen olyan receptoraik amelyek érzékelni tudnák magát az olaj fázist. De a ponty megérzi az olajban oldott száraz tápanyagokat.

“Ezt úgy képzeld el, mint egy lufit, ami gázzal van töltve: a lufinak a gumi anyaga maga az olajcsepp – tehát nem érzékelhető a ponty számára az olajos rész, de a lufiban lévő gáz, ami a mi esetünkben az olajcseppben található oldott szárazanyag, azt már érzékeli a ponty, mint tápanyag forrást.”

A legjobb, legfrissebb olajok fontosak csak. A ponty táplálkozásában és mesterséges táplálásban (bojlis horgászat) elengedhetetlen, hogy a megfelelő mennyiségű omega-zsírsavakat bevigye a ponty a táplálkozásába, hogy egészséges testsúlyt és alakot kapjon. Legtöbben csak arra figyelnek, hogy magas legyen a bojli fehérje-tartalma, tehát itt van egy fontos építő elem a kirakósban, hogy elérjük a tökéletes bojlit. A fehérjék és az aminosavak mellett ugyan olyan fontosak az olajok is, tehát a minőségi, friss növényi és állati olajok.

A pontyok táplálkozása, emésztőrendszere úgy van felépítve, hogy a fehérjék teljességgel tudjanak hasznosulni, ezért szükséges hozzá a megfelelő mennyiségű olaj (zsír) is . Tehát ez az anyag a legkönnyebben és a leggyorsabban elérhető energiaforrás a halak számára, ami könnyen be tud épülni a szervezetükbe. Ezek az olajok többszörösen telítetlen zsírsavakból kell, hogy álljon. Ezek az olajok magas omega 3 és 6 zsírsavakban gazdag olajok ami fontos a halak jólétéhez.

Ilyen olajok amiket mi előszeretettel használunk és beszerezhető: Lazac olaj, Cod Liver olaj, Kendermag olaj, Tonhalolaj, Kukoricacsíra olaj…

A Vörös lazac olaj – egyik legjobb olaj:

Vörös színe és kellemes halillata nélkülözhetetlen egy jó bojli elkészítéséhez. Az olaj szerkezetét tekintve hideg vízben is nagyon jól oldódik, mivel alacsony a zsírtartalma.

Cod Liver olaj – csukamáj olaj vagy tőkehalmáj olaj:

Ez egy kőkeményen hideg vízi olaj. Mivel a tőkehal a Jeges Tenger, Grönland, Izland környékén is előforduló hal, tehát maga a hal élettana, életkörülményei nem engedik meg, hogy nagyon zsíros olaja legyen, mivel a hideg vízben az olaj megdermed, tehát az olaj több glicerint tartalmaz.

Tonhalolaj:

A tonhal élőhelye Spanyolország és környéke, tehát igen csak meleg vízben élő hal, ami igen zsíros már maga a hal hús is. Tehát az olaja zsíros, nehéz – nagy mennyiségű zsírt tartalmaz, ami felmelegedő nyári és kora őszi vizeken kiváló tápanyag forrást biztosít a pontyok számára.

Kendermag olaj:

A kendermag préselése során nyert nyerszöld színű olaj, ami a leghidegebb vizeken is sikerrel használható. Alacsony a zsírtartalma, tehát nem dermed meg a bojliban. Szűrt és mindenféle változata kerülendő, mivel pont azt a tulajdonságát veszíti el, amiről már fentebb írtam, hogy az oldott anyag tartalma kevés. Íze érdekes: kissé fanyar, talán kesernyés, de a halak számára valamiért ez az íz étvágyfokozóként is hat.

A kukoricacsíra olaj:


Kukoricacsíra olaj

A kukoricacsíra hideg préselése során kinyert növényi olaj, ami a kendermaghoz mérten magasabb zsírtartalommal rendelkezik. Ez az olaj rendkívül egészséges: mind halnak és embernek egyaránt. Enyhén pattogatott kukorica illata van, tehát nem csak mint olaj működik kiválóan, hanem mint étvágyfokozó is. Általánosságban elmondható, hogy tavasztól őszig használható, de 10 C fok hőmérséklet alatti vízben már óvatosabban kell vele bánni, nehogy megdermedjen a csali felületén, ezáltal bezárva a csaliból kiáramló anyagok kijutását.

Mire jó még az olaj?

Mivel ha van egy jó olajunk, amit úgy kell elképzelni mint egy figyelemfelkeltő hirdetést a vízben: felkelti a  a halak figyelmét, és ezt lehet fokozni is. Minden, a ponty evését stimuláló anyagot fel lehet oldani benne, amit a ponty szeret: gondolok itt akár Liver Liquid–re, akár betainra, vagy édesítőszerre, különböző fűszerolajokra: fokhagyma esszenciális olaj, feketebors esszenciális olaj, Citrom esszenciális olaj, narancs esszenciális olaj, indiai chili porliquid chili – folyékony chili kivonat, stb. Ennek csak a képzelet szabhat határt…

Mire rakhatod az olajat?

Mivel az olaj egy figyelem felkeltő anyag, mint írtam, így a legjobb alapanyag a bojliba.

A legtöbb etetőanyagba: akár lehet ez szemes mag, 365 Magmix®, vagy 20-as halibut pellet, kukoricacsíra pellet, Trout pellet, Stic Mix, vagy más etetőanyag.

Példaként:

A büdös húsos etetőanyagot, 50 ml tonhalolaj és liquid Chili kivonat keverékével összegyúrva, félelmetes nyári keveréket kapunk, ahol még az iszap sem okozhat problémát, mivel a chili csípőssége kiemeli az aljzatból, illetve az olaj liftezése is felhívja a halak figyelmét.

A cikket írta : Kurcz Gábor
                        Sensation Baits

Még több...

Bejelentkezés